Trápi vás bolesť chrbtice, karpálny tunel alebo brnenie končatín?
Bolesť chrbtice počas života postihne zhruba 80 % ľudí, pričom u 10 % z nich sa bolesti vyvinú do chronickej podoby. Najčastejšou príčinou bývajú poškodené nervy.
Kauzálny
príčinný, kauzálna terapia je liečba zameraná na odstránenie príčiny choroby
Kontraindikácie
je faktor (napr. vek, niektoré predchádzajúce ochorenia, úrazy) alebo stav (napr. tehotenstvo), ktorý odporuje určitému lekárskemu opatreniu, napr. podanie určitého lieku. Pri ignorovaní kontraindikácie môže dôjsť k negatívnym dôsledkom pre pacienta, napr. poškodenie orgánu alebo zhoršenie ochorenia. Termín je odvodený z latinských slov „contra“ (proti) a „indicare“ (označiť).
Kostrč
tvorí najspodnejšiu časť chrbtice. Skladá sa zo štyroch až piatich chvostových stavcov. Tie sú obvykle spojené dohromady a tvoria jedinú kosť. Kostrč je východiskovým bodom pre rôzne väzy a svaly panvy, najmä panvového dna a bedrových kĺbov.
Krčná chrbtica
obzvlášť flexibilný úsek chrbtice medzi hrudnou chrbticou a hlavou. Všeobecne je venovaná zvláštna pozornosť správnemu držaniu krčnej chrbtice, aby sme sa vyvarovali bolesti napr. spôsobenej nesprávnym držaním tela pri stole
Krčné stavce
stavce medzi hrudnou chrbticou a hlavou. Táto časť je známa ako krčná chrbtica a tvorí tzv. kraniálny koniec chrbtice
Krížová kosť
je klinovitá kosť v dolnej časti chrbtice. Obopína zadnú časť stavcového kanála a tvorí s bedrovou kosťou celok, tzv. panvový pletenec. Krížová kosť je základom pre pohyblivú hornú časť tela. Problémy s krížovou kosťou môžu zapríčiniť napr. seknutie (húsera).
Kurz pre zdravý chrbát
ponúka množstvo tréningových programov, kníh a ďalších médií, ktoré poskytujú cvičenia a informácie o prevencii a úľave od problémov s chrbtom. Cieľom je podporiť „zdravie chrbta“ a zabrániť tomu, aby sa problémy s chrbtom stali chronickými.
Kyselina listová
patrí do skupiny vitamínov B a je známa aj ako vitamín B9, vitamín B11, vitamín M alebo folát. Kyselinu listovú si ľudské telo nedokáže vyrobiť samo, ale je obzvlášť dôležitá, pretože je nevyhnutná pre všetky procesy bunkového delenia a mnoho metabolických reakcií. Je v malom množstve obsiahnutá v nasledujúcich potravinách: celozrnné výrobky, zelená listová zelenina, červená repa, brokolica, mrkva, špargľa, reďkovky, ružičkový kel, rukola, špenát, paradajky, vaječné žĺtky a orechy, ovocie, ryby a mäso. Prírodnými zdrojmi kyseliny listovej sú kvasnice, pšeničné klíčky a otruby, ďalej teľacia a hydinová pečeň. Odporúčaná denná dávka je 200 µg

Už žiadne AU!
1 kapsula denne
Balenie: 30 kapsúl
